- Tandkrämstuberna är mycket mindre här än hemma. Vad betyder då detta? Att frassarna inte använder lika mycket? Bara en gång om dagen eller bara varannan dag? Vad får det för konsekvenser? Mer, mindre eller lika mycket kyssar som andra folkslag eller bara sämre tandhälsa?
- I mataffären modell större är det alltid mycket folk. De handlar länge och gärna då i par. Alltså mycket både kvinnor och män. Detta finner jag mycket intressant då det ligger mer bakom det här beteendet än man först kanske kan tro. Betyder detta t ex att de är mer jämställda är än hemma? Vad gör det för en relation? Vidare så är ostdisken enorm (såklart). Hur står det till med laktosintolerans här? Är det vanligt, har de starkare mediciner? Det måste ju finnas här också liksom. Yoghurtkulturen är av signifikant betydelse tydligen. Det äts som efterrätt. De är ofta väldigt, väldigt söta. Gillar inte frassar lite syrligare varianter? Överhuvudtaget så äts det riktigt söt mat. Jag spanade i folks matkorgar och jag skulle vilja påstå att den genomsnittlige Grenobloisen inte äter särskilt hälsosamt. Dock pratar de ofta om hälsosam mat och det finns ganska mycket eko-mat. Det är kanske det de syftar på när det gäller att äta bra mat. De har även en intressant men fruktansvärt irriterande vana när det gäller köer. Att stå i en matkö som hemma som MAX skulle ta 10 minuter tar här ca 25-30 minuter. Jag hoppar nästan jämfota av frustration när fransmännen-och-kvinnorna hänger lite i matkön. Kassörskan jobbar liksom lite när hon har lust och ser uttråkad ut. Överhuvudtaget tar allting mycket längre tid här.
- Har tidigare nämnt det här med byråkratin. Det ska fyllas i papper om hur ditt bajs såg ut imorse för minsta lilla. När jag skulle fixa ett spårvagnskort ville de ha ett passfoto, min adress och passet. För att göra det ytterligare lite värre så säger damen i kassan att jag är för gammal för att få studentrabatten. Då gick jag. När jag kom tillbaka nån dag senare strejkade hela styrkan där de säljer biljetter. Alltså kom igen..
- Under mitt första biografbesök noterade jag ett annat beteendemönster efter filmens slut. Det satt kvar! I Sverige skulle det aldrig hända. Där reser man sig upp innan sista repliken sagts för att skynda sig hem. För att effektivt ta sig hem. Istället satt de där och småpratade lite. Trodde för ett ögonblick att jag kände doften av kaffe men det var ett falsklarm.
- Man kanske skulle kunna tro att fransmännen är färgglada typer med en baguette i ena handen, basker på sned samt en randig tröja. Nej detta är fel! Vad det gäller färgen på deras kläder går den skalan i grått, grått, lite urtvättat svart och beige. Denna ickefärg som jag helst kallar den.
- Här på kontinenten verkar jacka vara ett högst löjligt plagg. Även om temperaturen ligger och balanserar på nollan envisas de med att gå runt i hoodtröja och kanske på sin höjd en mössa. Eftersom jag är en känslig natur är det kommer till mina luftrör så tänker jag konstant: ”klä dig varmt, du arma krake!” om mina franska medmänniskor.
Jag återkommer med vidare vardagsiakttagelser. Stay tuned.
Love it!
SvaraRaderaEn fråga betr. kassorna dock. I Ungern tar själv rullbandet slut vid kassörskan. Du ska alltså betala o packa samtidigt för annars riskerar varorna att fara i backen. Lite av en action thriller vid storinköp o bäbis hängandes i Baby björn. Hur är det med logistiken in da alps?
kraMaj
Maj!
SvaraRaderaJapp det är samma här dessvärre. Jag fattar inte det.. Har de inte nån som gör dessa kassaband som kan åka till exempelvis Sverige för att se hur man lätt kan underlätta vardagen? De handlar ju lika mycket! Det är samma sak i England!
Vad det gäller bebis vid kassabandet har jag dessvärre minimal erfarenhet. Däremot såg jag en kvinna igår med en vagn för ett barn modell större. Det gick bra men så handlade hon inte för hela veckan. Bara några burkar majonäs. :/